Getuigenissen

Ontdek hoe andere mannen het festival ervaren

Video afspelen

Hoe zou je het MannenFestival beschrijven?

Jerko Bozikovic en Sacha Bozikovic delen over hun ervaring tijdens het festival. Dit is hun ervaring over de 2023 MannenFestival editie met als thema “Het onbekende omarmen”.

Een nieuwe wereld die voor mij open ging

Het Mannenfestival betekende voor mij een persoonlijke doorbraak. Mijn persoonlijke ontwikkeling nam stappen vooruit die ik voorheen nog nooit ervaren had. Voor het eerst in m’n leven wist ik me te verbinden met andere gelijkgestemde mannen. Een nieuwe wereld die voor mij open ging.

Ik wist de kracht van kwetsbaarheid te ervaren en vervolgens ten volle te waarderen. De 4 intense dagen waren voor mij, zonder overdrijven, de start van een mooier en rijker leven. De connecties en de wijsheden die ik nu nog steeds bij me draag zijn een flinke duw in de rug van mijn mannelijkheid, van mijzelf als persoon. Ik sta sedert het mannenfestival dichter dan ooit bij mijn eigen missie, bij het pad dat ik hier wil bewandelen.

De volgende editie stond meteen opnieuw met stip aangeduid in m’n agenda!

Wouter
 Opdenacker
Ik ben terug in contact gekomen met de kracht en vertrouwen in mezelf

Het Mannenfestival heeft iets in mij vanbinnen veranderd. Moeilijk te verwoorden, maar ik ben (terug) in contact gekomen met de kracht en vertrouwen in mezelf (en mogelijks ook met een grotere kracht) om de dingen neer te zetten waar ik in geloof en waar ik wil voor gaan staan.

Wat ik o.a. apprecieerde: – het beginritueel, waarbij we naar de verschillende plekken werden rondgeleid/ingewijd, en waarbij deze plekken ook verbonden werden waardoor de locatie een soort “heilige grond” werd – de vele workshops, waarbij elk zijn eigen verantwoordelijkheid behield voor de (niet-)keuzes daarin – de stilteplek die dag en nacht “bewaakt” werd, en die in elk geval voor mij een rust-/ankerpunt bood – evenwicht tussen organisatie/planning en vrijheid/vrije keuze – evenwicht tussen serieus en wat humor.

Ik ben met een krachtig, rustig gevoel thuisgekomen, en kon dat gevoel ook de dagen erna behouden hoewel ik ‘s anderendaags al terug ging werken in een hectische omgeving.

Stefaan
 Sys
Ik beschouw het als 4 dagen cadeau aan mezelf

Het Mannenfestival heeft al veel voor me betekend. Een stevige uitdaging om er voor de eerste keer op m’n eentje op te dagen. Een transformerende zweethutervaring waarin een pak verdriet en kwaadheid is vrijgekomen. Veel inspiratie en boeiende mannen. Veel herkenbaarheid en verbinding, zonder wifi of 4G. Het gevoel dat het direct kan gaan over waar het moet over gaan, ook in een nieuwe groep. Telkens opnieuw een uitnodiging om de kwetsbaarheid te zoeken en te delen. Een geweldige ontdekking.

En nog het mooiste van al, ik heb er enkele goeie vrienden aan overgehouden. Het festival was het vuur aan de lont van een mannencirkel die nog steeds samenkomt, en mijn leven verrijkt.

Voor wie er nog niet geweest is: Het Mannenfestival is een vierdaagse onderdompeling in de thema’s mannelijkheid en zelfontwikkeling in al zijn aspecten. Van het aardse lichaam met (vaak verstopte) emoties tot de spirituele en energetische stukken. Over vader en zoon zijn, in je waarheid staan en die uitspreken, zweethutten, muziek, dans, … . Oh en er wordt ook hard gelachen en ontspannen. En waar je op andere festivals moet twijfelen tussen 30 ranzige happen, krijg je hier heerlijke veganistische maaltijden met liefde bereid.

Ik beschouw het als 4 dagen cadeau aan mezelf.

Gust
 Vanhecke
Speel, lach, schreeuw, roep, voel, raak aan, wordt geraakt, reik uit, laat je koesteren, groei zoals nooit tevoren

4 dagen van vrijheid en exploratie, verbinding en loslaten. Vrij door de dragende bedding van je mede-mannen, vrij in je keuzes wat de dag je brengt, vrij in het prachtige natuurlijke kader.

Op ontdekking naar jezelf, naar de andere man, de man. In verbinding staan met al die mooie mannen, de natuur in al zijn facetten, de trillingen voelen van het universum.

Loslaten van angsten, van oude patronen, het serieux.  

Loslaten bij einde van dit alles, of toch niet …

Speel, lach, schreeuw, roep, voel, raak aan, wordt geraakt, reik uit, laat je koesteren, groei zoals nooit tevoren.

Dirk
 Hendrickx
Ik ervaar er broederschap en diepe verbinding onder mannen

Het mannenfestival voelt als thuiskomen.Ik ervaar er broederschap en diepe verbinding onder mannen. Het festival biedt een uniek kader om bepaalde thema’s in mijn leven verder te verkennen, van elkaar te leren en inspiratie op te doen.

De plek straalt rust uit, en de verbondenheid met de natuur laat me toe om volledig tot mezelf te komen en te connecteren met mijn eigen mannelijke kracht. Je wordt aangemoedigd om deze kracht te manifesteren en in te zetten, om te groeien als persoon. 

Dit maakt van me een krachtige, kwetsbare en aanwezige man. Een prachtig cadeau dat je nadien deelt met je gezin en de wereld.

Wim
 Grootjans
Innerlijke leiding gevonden en kan nu meer man-zijn.

De aanpassing aan de dagelijkse context en je partner is even wennen. Het merken dat je meer in je man-zijn kan staan doet dan wel deugd.

Jan
 V.
Het festival celebreert een rijke diversiteit aan mannen.

Ik vond het fijn dat het festival veel workshops aanbood. Dat het een mooi gevuld programma was.

Na het festival ging ik naar huis met vragen. Voor wie is dit festival georganiseerd? Voor mannen lees ik. Ik ben een man. Dus ook voor mij.
Ik ben ook een homo-man. Maar dat zou geen probleem moeten zijn, toch? En dat was het in principe ook niet. Ik heb dit in vele cirkels en workshops naar boven gebracht. Dit werd altijd heel goed ontvangen. Was nooit een probleem. Ik ben door niemand uitgesloten, uitgelachen. Ik mocht er altijd bij zijn. Het maakte eigenlijk niet uit dat ik op mannen val of niet. Dat was super fijn.
Desondanks is dit toch niet helemaal mijn tribe. Deze tribe heeft fantastische mannen in het gelid, die mij ontzettend inspireren en uitdagen. Dus ja… ik ben welkom in het festival als man, maar ik vind er niet ‘mijn’ broeders terug.

Johnny
 S.
Goed georganiseerd, verscheiden workshops, mooie locatie,…

Rust gevonden in “de man en zijn rol in deze wereld”. Ook enkele andere aspecten als mijn rol als vader en partner.

Vincent
 D.C.
Met respect voor iedereen, niet zweverig maar zeer gegrond en met veel diepgang.

De manier waarop het georganiseerd was: – sharing circles – gezamenlijke lunchmomenten – workshop keuzes waarbij je altijd keuze had tussen lichtere en zwaardere materie / aanpakken – het besef dat je altijd ergens terecht kon zoals bv de stilte plek of sharing circle – de algemene open sfeer.

Bart
 C.
Meer in contact met de werkelijke man die ik diep vanbinnen ben.

Het was super om eens enkel met mannen in contact te zijn in een samen-zijn dat gedragen werd door mannen, voor mannen en met mannen. Verkwikkend en verrijkend om die vurige energie te voelen stromen!

Het contact met mannen voor wie het ok is dat je bent zoals je bent, die je man-zijn erkennen en waar kwetsbaarheid erkend wordt als deel van je kracht, vooral als je het kan tonen, erkennen en omarmen. De intimiteit van de sharing circle en het openen van je hart naar andere mannen. Tevens werkte de rituele omkadering en het respect voor de transformatieve kracht van ceremonies en voor stilte en introspectie helend in op me. Prachtig initiatief om op deze manier mannen meer te laten beseffen dat ze heus niet alleen in de wereld staan met hun innerlijke strijd en dat dat ok is dat de strijd wordt gestreden zoals het gebeurt!

Stijn
 
Prachtig voorbereid! professioneel uitgevoerd!

Wou er gewoon bij zijn, heb een heel leuk weekend gehad!
Het was voor mij het begin van een lange vakantie, dus zo starten deed deugd! helemaal gedeconnect van de buitenwereld de vakantie kunnen starten.

De kleine sharing cirkels gaven een dieper contact met een deel van de aanwezige mannen die je misschien niet direct anders zou aangesproken hebben. alles zat knap in mekaar van begin ceremonie tot slot.

Er ligt thuis een berg werk maar mede dank zij het festival kan ik hem gemakkelijker aan!

Gert
 J.
Ik voelde veel kracht in mezelf.

Met meer innerlijke kracht mee naar huis genomen. Ik was al langer aan het overwegen te stoppen bij mijn werkgever, na het weekend vond ik de kracht om deze beslissing te nemen! Merci!

Saf
 P.
Heb onverwachte ervaringen opgedaan.

Heb vele complimenten: — mooie strakke organisatie. Goed geleid: met humor en goede uitleg en informatie. — info door workshop gevers bij de start van nieuwe cyclus maakt dat je ter plaatse kunt bepalen wat je op dat moment het meest aanspreekt. — vond de rituelen bij opening en afsluiting indrukwekkend en mooi gedragen. Het zette meteen de juiste toon en een geborgenheid en verbondenheid door mooie eenvoudige aanpak (tegenover elkaar gaan staan, hand op ieders hart, jong oplopend naar oud. — kwalitatief goede keuzes qua workshops. — meestal goede planning en actief programma met mooie snelheid in de dag.

Het was duidelijk dat heteromannen dit festival hebben georganiseerd.
Als gesproken werd over relaties werden vrouwen bedoeld. Omdat ik homo ben heb ik me hieraan gestoord maar kon het goed loslaten.

Jan
 J.
Heel ruim aanbod.

Ik voel dat het festival me meer/bewuster in contact heeft gebracht met mijn innerlijk kracht, leiding en plezier en de inspiratie en kracht die ik hieruit kan putten is uitstekend.
Het ruime aanbod aan stuk voor stuk inspirerende, deugddoende of versterkende workshops en workshopgevers confronteerde mij het meest met mijn innerlijke leiding. Het samen met anderen deelgenoot zijn van het totale gebeuren werkte voor mij ook ondersteunend. En eigenlijk ook het gegeven dat het festival ‘innerlijke leiding’ expliciet naar voor bracht hielp me om daarmee bezig te zijn. Het festival bracht me ook meer bij mezelf en in verbondenheid met de anderen waardoor ik automatisch ook meer in mijn innerlijke kracht en leiding kwam.

Ik vond het heerlijk om de geschenken die ik meegekregen had te delen met mijn zoontjes en vrouw. Zowel de fysieke geschenkjes (Ochos de Dios van Carlos) als de opgeladen mooie mannelijke kracht in me.

Arne
 
Echt Top.

Great om de pure mannelijke energie te ervaren en te delen in al zijn aspecten . Zowel als mentaal, emotioneel, krachtig, broederschap, krijger energie enz….

Stefan
 B.
Een golf van Openheid en Eerlijkheid.

Zeer goeie organisatie, alles was voorzien.

Veiligheidsgevoel was er onmiddellijk vanaf eerste uur. Intimiteit, eerlijkheid, openheid tijdens de workshop waren een enorm goeie gevoel. De sharingcirkel was voor mijn een tijd van te mogen uiten wat ik echt binnenin voel, en een gevoel van gehoord te zijn, maar ook een tijd van ECHT te luisteren naar de anderen. Gewoon mogen uiten wat je denkt ZONDER indoctrinatie of ZONDER oordeel te krijgen hoe dat je als man deze nieuwe tijd ervaart. Ik voelde me gehoord en was op de laatste dag volledig opgevuld met goeie energie en een gelukkige stemming.

Het heeft mijn enorm geholpen bij de opstart van deeltijds werk in een nieuwe functie bij mijn werkgever. Ik voel me nog altijd verbonden met deze mannenkracht door middel van het armbandje en enkele krachtvoorwerpen dat ik mee had.

Yann
 P.
Dat was top.

Heel goed georganiseerd met heel veel inzet van zowel organisatoren als workshopgevers.
Wat ik o.a. apprecieerde: – het beginritueel, waarbij we naar de verschillende plekken werden rondgeleid/ingewijd, en waarbij deze plekken ook verbonden werden waardoor de locatie een soort “heilige grond” werd – de vele workshops, waarbij elk zijn eigen verantwoordelijkheid behield voor de (niet-)keuzes daarin – de stilteplek die dag en nacht “bewaakt” werd, en die in elk geval voor mij een rust-/ankerpunt bood – evenwicht tussen organisatie/planning en vrijheid/vrije keuze – evenwicht tussen serieus en wat humor

Het mannenfestival heeft iets in mij vanbinnen veranderd. Moeilijk te verwoorden, maar ik ben (terug) in contact gekomen met de kracht en vertrouwen in mezelf (en mogelijks ook met een grotere kracht) om de dingen neer te zetten waar ik in geloof en waar ik wil voor gaan staan.

Ik ben met een krachtig, rustig gevoel thuisgekomen, en kon dat gevoel ook de dagen erna behouden hoewel ik ’s anderendaags al terug ging werken in een hectische omgeving.

Stefaan
 S.
Ben blij dat ik de kans gekregen heb.

Voor het een eerste keer te organiseren was het echt top, heel goede organisatie, fijne mannen, veel deelnemers, ik was echt voldaan.
De sharing cirkels, het gevoel en en wetenschap dat je niet de enige man bent die dit soort werk aan het doen bent. Het delen doet echt deugd. Het gevoel van verbondenheid, het opnieuw ontmoeten van oude bekenden, het leren kennen van nieuwe mannen. Het was ook een fantastische locatie.
Vaak heb ik angst voor de leegte als ik na zo een activiteit thuiskom, nu was het fijn en rustig thuiskomen.

Patrick
 V.N.
Ik heb zoveel gekregen dat weekend! Bedankt!

Alles! Maar echt alles! Het rond de kampvuren zitten, de workshops, de gesprekken aan tafel, de sharingcirkels, … was buitenaards goed.
Ik voelde mij nadien zo ontspannen, zo energiek, zo sterk, zo vastberaden, zo gelukkig!

Philippe
 B.
Open en op broederlijk en gelijkwaardigheid gestoeld gebeuren!

Het mannenfestival is een betaalbare manier om een enige ervaring te hebben (3 dagen met enkel mannen optrekken) en om van zoveel workshops te kunnen proeven, … Zoveel workshops door slechts 1 beslissing.

HELEMAAL OPGELADEN en in mijn kracht!!!
De vuurloop, sharing circles, STILTEPLEK, … hebben hier zeker aan bijgedragen. Maar bovenal de broederlijkheid, openheid, gelijkwaardigheid, … vanuit de deelnemers (en deelnemende organisatie)! Ook als vrijwilliger voelde ik mij een gelijkwaardig lid van de organisatie! Dank je kernteam!! Dank ook om de kans te krijgen zoveel workshops als mogelijk te volgen als vrijwilliger!!

Bart
 D.H.